B1Vi flyver lige et smut til Wedellsborg med Prinsen af Wales.
Den engelske prins havde netop åbnet den britiske udstilling i København sidst i september 1932 og blev så inviteret til Wedellsborg et par dage. Det vendte op og ned på det fredelige Vestfyn.

En eskadrille på hele 9 vandflyvere gik i luften ved Holbæk den 29. september og landede om eftermiddagen ved Ronæsbro. Det rygtedes så lynsnart, at godt 300 biler og 2-3000 mennesker strømmede til. Lidt før landingen ankom herskaberne fra Wedellsborg i en Buick og en Lincoln. En rødlakeret cris-craft-båd tilhørende den amerikanske krigsveteran Ole Jensen fra Middelfart lå parat til at sejle prinsen i land.

Lærer Jacobsen fra Rolund lavede et improviseret skilt: ”Welcome to wholesale-society in Ronæsbro” (Brugsforeningen i Ronæsbro). Et engelsk og et dansk flag prydede den lange anløbsbro. Så kom de små prikker til syne på himlen i nordvest, fordi de først skulle en tur hen over Lillebæltsbro-byggeriet. Så sukkede folk højlydt, fordi flyverne gik mod Wedellsborg, men efter at have set det fra oven, vendte de tilbage for at lande. Endelig steg prinsen i land i gråt flonnel og et flot rødt halstørklæde efter at have afført sig sin flyverdragt.

B2Næste dag besøgte den fornemme gæst Wedellsborg Mejeri, hvor bestyrer Grønløkke viste rundt. Herefter gik turen til Tybrind og Ellegård på Fønsskov for til sidst at slutte med nogle spontane besøg hos tre husmænd Carl Sørensen, Carl Martinsen og Niels Møller i Skovløkken.

Danish butter and danish bacon var, hvad den engelske prins så på nærmeste fynsk hold. Vi fik den store verden fløjet ind til Brugsen i Ronæsbro.

Artiklen er skrevetaf Peter Storm, skribent, lokal- og kulturhistoriker.

 

B31