CR

Fotografiet af denne stoute jæger med cerut i hånd og gevær over skulder stammer fra omkring 1912. Det er optaget i atelier tydeligt nok for at vise en i bedste forstand original type. 

Gerhard Sophus Crone er hans navn og han er født i 1835. Han er jæger og skovfoged på Brandsø, da billedet bliver taget og altså omtrent 77 år. En forstelev på Wedellsborg husker ham dengang nærmest som kongen på Brandsø.

Hans far havde både ejet og forpagtet større gårde i Jylland. I år 1850 finder vi den 15-årige Gerhard Sophus som kostgænger hos landstingsmand August Carl Nicolai Nielsen på Endrupholm ved Ribe. Og i 1860 ser vi ham 25 år gammel hjemme på forældrenes store gård i Hatting.

Han bliver gift i Husby 1878 med den 22-årige Margrethe Christine Jensine Bruun, hvis forældre i sin tid havde forpagtet en gård på Fænø, men begge døde, da hun var en stor pige. Efter giftermålet forpagter de en gård under Wedellsborg i Nakke ved Tanderup og i 1883 flytter de til Bågø, hvor grev Wedell har ladet bygge en ny bolig til sin jagtbetjent Crone. På Bågø afholdes i 1908 et stort jagtselskab med deltagelse af kronprins Christian (Chr. X) og her fører Crone an.

I følge folketællingen 1890 bor de nu på Brandsø, der på det tidspunkt har 71 beboere: 34 voksne og 30 børn samt 7 personer med midlertidigt ophold på øen. Der er i alt 11 gårde og huse. Familien Crone har en stor børneflok, men i året 1892 gennemlever de den store sorg at måtte tage afsked med fire af dem: en søn på 14 år, en datter på 11 år, en søn på 6 år og en søn på 1 år. Årsagen kender jeg ikke, men de døde på forskellige tider i løbet af dette år. Sophus Gerhard Crone dør selv i 1913 på Brandsø og hans hustru i 1947 i Fåborg.

Artiklen er skrevet af Peter Storm, skribent, lokal- og kulturhistoriker.