Print Friendly, PDF & Email

Båltale af Mads Syndergaard
på Sdr. Åby Strand i 23. juni 2017.

 

skthans1Medierne er fulde af snak om globalisering - vi skal globaliseres helt derhen hvor vi knap kan huske hvor vi kommer fra. Og det er rigtigt nok - vi SKAL netop globaliseres, så vi holder op med at gå og tænke på hinanden som OS og DEM, og lærer at forstå at der kun er OS ALLESAMMEN derude, og hvis der er nogen der ikke klarer skærene, så er det os alle sammen der er dumpet...

Men for at det kan lykkes, så skal vi hvile i os selv, tro på os selv og på det fundamentalt GODE i mennesket - og det kræver et solidt fundament. Og her er det så at jeg tror man skal vende bøtten lidt på hovedet, og introducere LOKALISERING som begreb :-) Lokalisering er på en måde det modsatte af globalisering - det er at være lokal, og tryg i det lokale, at være HJEMME helt enkelt. Lokalisering er dog ikke rigtigt det modsatte alligevel, for jeg har en idé om at ordentlig globalisering simpelthen FORUDSÆTTER lokalisering - hvis man er utryg, usikker, i det hele taget u-nogetsomhelst, så kan man ikke rumme alt det fremmede, og så kører man sur i globaliseringen - som vi desværre ser masser af eksempler på rundt omkring os.

I år er det 11 år siden at den smukke Caroline og jeg tilfældigt kom gennem Husby, og fik øje på et "Til Salg" skilt oppe ved siden af kirken. De år er gået stærkt - med at få børn, rejse verden tynd, renovere hus - og med at blive LOKALISERET. Hver gang jeg er ude og globalisere lidt, så glæder jeg mig til at komme hjem og blive lokaliseret igen, sammen med alle jer der er samlet her i dag for at hilse solen, og ønske den velkommen, som vi jo gør her i Danmark. I Spanien, som er en stor og vigtig del af min globaliserede hverdag, har man et ordsprog der lyder "det bedste ved solen - det er skyggen", en elegant formulering der laver sjov med det faktum at uden sol, ingen skygge. Sådan er det heldigvis ikke i Danmark - her er vi stort set glade for at se solen, der giver lidt varme og farve til vintertrætte os når vi nærmer os St. Hans (og derefter). Men måske er globaliseringen lidt ligesom skyggen - den er det modsatte af noget andet, nemlig lokaliseringen og solen, men man kan ikke tænke sig den ene uden den anden. Tak fordi I er så dejligt lokale, i hvert fald når I er her hjemme omkring Husby. Skål og glædelig Skt. Hans!

Del

Nyheder Borgerforeningen

Nyheder HTUG