KVINDELIG INTUITION OG VIDEN FØRTE TIL STARTEN PÅ NOVO NORDISK

Marie Krogh er født i 1874 på Vosegård, Eskørgyden

MKUnder dette års nytårskur på Hindsgavl stødte ”redaktøren” på Hans Berthel Jespersen fra Indslev-Tårup, der lod et ord falde om en pige, der for snart 144 år siden blev født godt 2 km fra Husby Forsamlingshus. Da jeg synes, det altid er spændende at dykke ned i lokalhistorien, får I her historien i kort form. Nederst er litteraturhenvisninger, hvis I selv ønsker at læse mere.

Det drejer sig om Marie Krogh, der er født den 25.12.1874 på ”Vosegård” i Eskørgyden (1874-1943). Hun blev i 1914 Danmarks fjerde kvindelige Dr. Med, og hun arbejdede i en årrække som praktiserende læge samtidig med, at hun udførte adskillige selvstændige forskningsprojekter i sin mand August Kroghs laboratorium.

August Krogh (1874-1949) var professor i zoofysiologi ved Københavns Universitet og huskes som en af de mest markante danske naturvidenskabsmænd i det 20. århundrede. Han modtog i 1920 nobelprisen i fysiologi og medicin, og som følge af hædersbevisningen var han i 1922 på forelæsningsrække i USA.

Marie, som var med på turen og selv havde diabetes, gjorde ham opmærksom på diabetesforskning i Canada og foreslog ham at kontakte universitetet i Toronto, hvor den første livreddende insulinekstrakt var blevet produceret.
 
Efter et besøg i Canada fik han rettighederne til at producere insulin i Skandinavien med hjem, hvilket blev startskuddet til etableringen af, hvad der i dag er kendt som Novo Nordisk Fonden og Novo Nordisk A/S, en af verdens førende virksomheder inden for behandling af diabetes.
 I 1969 blev der oprettet en Marie og August Krogh Pris som hvert år tildeles en fremragende dansk sundhedsvidenskabelig forsker. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber og er på 250.000 kr. – opdelt i 100.000 kr. som en personlig pris og 150.000 kr. til forskning. Prisen overrækkes i forbindelse med organisationens årsmøde.

MK2Med en bevilling på 1,4 milliarder kroner over 10 år fra Novo Nordisk Fonden er der nu grønt lys til, at Region Syddanmark kan opføre et forsknings- og behandlingscenter for diabetes som en integreret del af det ny OUH. Novo Nordisk Fonden betaler langt størstedelen, og Region Syddanmark stiller byggemodnet grund til rådighed og medfinansierer en mindre del af bygningen. Centeret, der hedder Steno Diabetes Center Odense, bliver et af Nordeuropas største. Centerets vision er at bremse væksten i antallet af personer, der får type 2 diabetes, og at personer med diabetes opnår normal livslængde og bedre livskvalitet. Omkring 70.000 syddanskere har diabetes; størstedelen type 2. Centeret vil arbejde for at opnå status som videncenter for type 2 diabetes – nationalt og internationalt. /ovl.

kilder:
novonordiskfonden.dk
regionsyddanmark.dk
kvinfo.dk
denstoredanske.dk